Wat willen we bereiken
We zitten midden in een wooncrisis. We zien een groot tekort aan – passende – woonruimte voor bijna alle doelgroepen. Onze focus ligt op wonen; bouwen is een middel. Vooral voor de toenemende categorie een- en tweepersoonshuishoudens gaan we kleinere en meer betaalbare, (flexibele) woningen bouwen. Verder gaan we actief inzetten op het creëren en vrijmaken van extra woonruimte binnen onze bestaande woningvoorraad. Er blijft ook ruimte voor het regelen van specifieke woonvormen. We stimuleren doorstroming. Dankzij het helpen van een groeiend aantal inwoners houden we de leefbaarheid in de dorpen en de stad Schagen in stand. We nemen onze verantwoordelijkheid bij het oplossen van de woningnood in onze gemeente. Dit doen we door flink extra te bouwen. We groeien in ons woningbouwprogramma van 300 naar 500 nieuwe wooneenheden per jaar. Het aantal sociale huurwoningen moet groeien. Dit tot de wachttijd voor een sociale huurwoning uiteindelijk gedaald is naar 3,5 jaar in de stad Schagen en 2,5 jaar in de dorpen. Bij woningbouwplannen streven we naar gemengde wijken.
Wat willen we daar voor doen
- Het accent ligt op het creëren van wooneenheden. De ambitie is om de woningvoorraad te laten groeien met 1.600 woningen. Dat zijn 300 wooneenheden per jaar in het jaar 2022 en 2023 en 500 wooneenheden per jaar in 2024 en 2025.
- We werken volop aan het programma wonen: woningbouwproductie en programmering, monitoring, onderzoek naar doorstromingsmogelijkheden, langer zelfstandig thuiswonen en betaalbaarheid. Daarbij zorgen we voor een lange termijn strategie om ook voor de langere termijn voldoende bouwmogelijkheden te hebben in onze gemeente.
- We zetten maximale creativiteit in om zoveel mogelijk extra betaalbare en duurzame woonruimte te creëren. Door nieuwbouw, maar zeker ook door het benutten van kansen binnen de bestaande bebouwde omgeving. Onder andere door verandering van kantoren of bedrijfsgebouwen. Of mogelijkheden van woningsplitsing.
- We bouwen binnenstedelijk en aan de randen van dorpen en wijken.
- We creëren nieuwe initiatieven die wonen en zorg combineren. Ook kijken we naar levensloopbestendigheid. Om het mogelijk te maken langer zelfstandig thuis te wonen. Of juist doorstroming op gang te brengen.
- We onderzoeken om niet-vitale vakantieparken om te kunnen zetten naar permanente bewoning.
- We blijven ontwikkelaars via contracten dwingen om voortvarend te bouwen.
- We streven ernaar om woningen betaalbaar te laten bouwen en te houden voor eigen inwoners. We werken ernaar toe om 2/3 van de nieuwbouwwoningen in het betaalbare segment te laten realiseren. Inclusief 30% sociale huur.
- We bouwen minimaal 40% goedkope koop en/of sociale huur bij grote projecten. Dit staat ook in de omgevingsvisie. Bij kleine projecten bouwen we tijdens de coalitieperiode gemiddeld meer dan 30% goedkope koop of sociale huur.
- Het instrument zelfbewoningsplicht wordt actief ingezet bij nieuwbouwprojecten samen met anti-speculatiebedingen. We onderzoeken de mogelijkheid om beleid in te zetten voor zelfbewoningsplicht voor bestaande woningen.
- We stellen een huisvestingsverordening op en onderzoeken de mogelijkheden om hieraan een doelgroepenverordening te koppelen. Inclusief urgentieverordening waarin ruimte is om spoedzoekers te kunnen huisvesten.
- We onderzoeken de mogelijkheid om een Sociaal Vereveningsfonds op te stellen. We proberen meer gebruik te maken van subsidies en regelingen die bijdragen aan onze woningbouwopgave en financiële positie.
- Voor sociale huurwoningen blijft de gemeente aan woningcorporaties een verlaagde grondprijs hanteren. Koopwoningen subsidiëren we niet. Voor sociale koop wordt het instrument koopgarant ingezet.
- We willen groepen inwoners faciliteren in nieuwe projecten. Bijvoorbeeld inwoners die zich gemeld hebben en samen willen bouwen in CPO-vorm. Bij startende projecten wordt geïnventariseerd of CPO’s een plaats krijgen in het project.
- We bestrijden op adequate wijze het oneigenlijk woninggebruik. Bijvoorbeeld wanneer een woning als tweede woning wordt gebruikt.
- We faciliteren voldoende kwalitatieve huisvesting voor bijzondere doelgroepen. Waaronder arbeidsmigranten, ontheemden en statushouders.
Kortom: “Een gemeente die steeds aansluit bij de groeiende behoefte aan woningen die passen bij de vraag en bijdragen aan sterke kernen.”
Doelstelling en resultaten
Doelstelling: Resultaten:
|
---|
Vastgesteld beleid
- Regionale afspraken, onder andere Woonakkoord (KWK en Masterplan).
- Omgevingsvisie gemeente Schagen, 2021.
- Prestatieafspraken Schagen 2022 - 2026, 2021.
- Programma wonen 2022 - 2023 fase 1 2022 - 2026, 2022.
- Notitie betaalbaarheid, 2022.
- Woondeal 2.0, 2023.
- Definities woningbouwprogramma, 2023.
- CPO beleid, aangepaste beleidsregels, 2023.
- Tiny Houses, 2023.
- Continueren starterslening, 2023.
- Grondprijzenbrief 2023, 2023.
- Notitie Grond(prijs) beleid 2017 (update in 4e kwartaal 2023)