Wat willen we bereiken
We willen dat iedereen in de gemeente mee kan doen op de arbeidsmarkt. Daarvoor voeren we goed overleg met het lokale bedrijfsleven, om arbeidsplaatsen te blijven creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze inwoners met een uitkering worden enthousiast gemaakt om weer gedeeltelijk of volledig deel te nemen aan het werkzame leven. We leveren maatwerk, om mensen zo goed mogelijk van een uitkering naar een passende baan te helpen. De gemeente geeft hierin het goede voorbeeld.
De huisvesting van statushouders valt onder de urgentieverordening. De instroom van te huisvesten statushouders neemt sinds 2022 duidelijk toe. In 2023 is sprake van een verdubbeling ten opzichte van 2022. Voor 2024 wordt een verdere toename verwacht. Het rijk faciliteert provincies en gemeenten met financiële regelingen voor specifieke doelgroepen van statushouders. Zoals grote gezinnen. Ook adviseert zij over alternatieve vormen van huisvesting. Zoals flex wonen en woningen splitsen. Wanneer een gemeente de taakstelling huisvesting statushouders niet realiseert kan er een in de plaats stelling door de provincie volgen. De provincie neemt de uitvoering van de huisvesting dan over op kosten van de gemeente. Dit gebeurt na een aantal escalatiestappen .
De oorlog in Oekraïne heeft ons volledig overvallen op 20 februari 2022. Niemand weet hoe lang de oorlog nog duurt. Het is wel duidelijk dat het nog een tijd duurt voordat het land weer is opgebouwd als de oorlog voorbij is. Dat betekent ook dat het nog even duurt voor iedereen weer terug kan. Ook in 2024 hebben we dus nog te maken met oorlog in Oekraïne. Het Rijk heeft toegezegd dat de gemeenten volledig gecompenseerd worden voor de gemaakte kosten. De bekostiging vindt plaats op basis van werkelijke kosten voor de realisatie van een gemeentelijke opvanglocatie. Ook vindt deze plaats op basis van normbedragen voor gerealiseerde gemeentelijke opvangplekken en opvangplekken bij particulieren. In de periode dat Oekraïense vluchtelingen in Schagen verblijven willen we hen een zo zelfstandig mogelijk leven laten opbouwen.
Wat willen we daar voor doen
- De 17 gemeenten in de arbeidsmarktregio werken samen in het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid. Om de arbeidsmarktinfrastructuur te verbeteren werken we samen in het RPA zodat iedereen de weg weet te vinden als zij vragen hebben op het gebied van de arbeidsmarkt.
- De Human Capital Agenda wordt in 2024 uitgevoerd. Deze is opgesteld in 2023 door de partijen die samenwerken in het RPA . Er zijn hierin 3 actielijnen opgenomen die domeinoverstijgend worden uitgevoerd:
- Jong talent voor de regio aantrekken en behouden.
- Innovaties in het onderwijs en beroepspraktijk blijven doorvoeren.
- HR-beleid en arbeidsmarktcommunicatie in het MKB professionaliseren.
- Daarnaast worden re-integratie-instrumenten in de gehele arbeidsmarkt op elkaar afgestemd.
- Regionaal worden 2 matchmakers voor elk 32 uur aangesteld. Deze zullen werkzoekenden met het digitale systeem 'Overzicht op werk' begeleiden naar een werkgever. Overzicht op werk sluit aan op EVA. Dit is de landelijke digitale instrumentengids voor professionals om mensen te begeleiden naar werk of duurzame participatie. EVA wordt in 2024 verder ontwikkeld en ingevoerd.
- De vanuit het RPA ingezette projecten 'Actieplan jeugd en werkgelegenheid' dat inzet op jeugd en 'Hoofdzaakwerk' dat inzet op psychisch kwetsbare inwoners worden voorgezet.
- In 2024 geven wij verder invulling aan social return on investment. Oftewel SROI. Hiervoor wordt regionaal een coördinator aangesteld.
- In 2024 moet de voorbereiding voor de implementatie van de nieuwe Participatiewet plaatsvinden.
- Wij geven uitvoering aan de opgelegde taakstelling huisvesting statushouders.
- Wij geven uitvoering aan de rijksrichtlijnen tijdelijke bescherming ontheemden.
Huisvesting Oekraïense ontheemden
Voor de opvang van de Oekraïense ontheemden is gekeken naar een meer permanente locatie. Daarvoor worden 45 prefab woningen op Noorderlicht gebouwd. Volgens planning worden deze vanaf december 2023 gefaseerd opgeleverd. In de lijn met landelijke ontwikkelingen is ook voor Noorderlicht het op tijd leveren van de nutsvoorzieningen een probleem. Het risico is aanwezig dat de planning niet wordt gehaald. Dit betekent dat we langer een beroep moeten doen op de gastgezinnen en er geen ruimte is voor gezinshereniging en de opvang van nieuwe ontheemden. Onderzocht wordt of de aanleg van nutsvoorzieningen versneld kan worden en alternatieven worden bekeken.
Doelstelling en resultaten
Doelstelling: Resultaten :
|
---|
Vastgesteld beleid
- Integraal Beleidsplan Sociaal Domein "Maatwerk voor onze inwoners" 2021-2025.
- Integrale Verordening Sociaal Domein 2021.
- (Gewijzigde) Gemeenschappelijke Regeling Gesubsidieerde Arbeid 2021, inclusief uitvoering van Beschut werk en de Regeling Duurzaam aan het Werk met loonkostensubsidie.