Wat willen we bereiken
In 2023 is nationaal het Gezond en Actief Leven Akkoord van kracht geworden. Oftewel GALA. Met het GALA bouwen we aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Dit doen de gemeenten samen met GGD, zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Regionaal en lokaal is voor de uitvoering een plan van aanpak opgesteld. Bij de uitvoering van het GALA werken we ook vanuit het gedachtegoed ‘positieve gezondheid'.
Positieve gezondheid is het vermogen om je aan te passen en zelf te beslissen hoe je omgaat met sociale, fysieke en emotionele uitdagingen in het leven. Belangrijke randvoorwaarden van deze visie zijn onder andere een bredere kijk op gezondheid. Ook betekent het uitgaan van de gezondheidsbeleving van het individu, veerkracht en zingeving. Er is aandacht voor onderwerpen als voeding en beweging. Ook is er aandacht voor bijvoorbeeld zelfbeeld, stress en rust. De focus ligt op gezondheid en gedrag.
Het thema gezondheid staat niet op zichzelf en is daarom geen onderwerp waarop alleen wordt ingezet. Het is een onderwerp dat een plek krijgt in alle thema’s binnen het sociaal, fysieke en veiligheidsdomein.
Wat willen we daar voor doen
- Met het regionale plan van aanpak GALA werken publieke en private partijen aan het verwezenlijken van een ambitie. Deze ambitie is "De Kop van Noord-Holland is in 2033 een positief gezonde regio. In de Kop van Noord-Holland leven gezonde, vitale en gelukkige inwoners. Zij hebben een actieve leefstijl en groeien op in een gezonde omgeving. De inwoners zijn veerkrachtig en maken gezonde keuzes”. Hierbinnen zijn de 6 dimensies van positieve gezondheid het uitgangspunt:
- Lichaamsfuncties;
- Mentaal welbevinden;
- Zingeving;
- Kwaliteit van leven;
- Meedoen;
- Dagelijks functioneren.
- Via de brede SPUK ontvangen gemeenten in de periode 2023 - 2026 een budget vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om uitvoering te geven aan het plan van aanpak GALA.
Doelstelling en resultaten
Doelstelling:
Inwoners van Schagen kunnen kiezen voor een gezonde leefstijl.
Resultaten:
- Alle wettelijke taken op basis van de Wet verplichte publieke gezondheid, oftewel Wpg, worden uitgevoerd door de GGD Hollands Noorden. Dit bevat onder meer de jeugdgezondheidszorg.
- Uitvoering geven aan het plan van aanpak GALA vanuit het preventieakkoord. Dit is gebaseerd op positieve gezondheid. Projecten die hier onderdeel van uitmaken zijn onder andere:
- JOGG
- Projectuitvoering Rookvrij, gezonde omgeving gemeente Schagen 2021-2023;
- Doorgaande gezondheidslijn op scholen;
- Evenementen gezonder maken;
- Campagne Ik Pas;
- Campagne 30 dagen gezonder;
- Evenement Week voor de gezonde jeugd;
- Evenement Vitaliteitsweek;
- Campagne Stoptober.
- Voor 2024 kijken we in regionaal verband bij deze thema’s naar welke activiteiten we in kunnen zetten en met welke partners.
- Sinds 1 januari 2020 is de Wet verplichte GGZ van kracht. Oftewel Wvggz. Deze regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg vanwege een psychische aandoening. De GGD geeft met het mandaat van de gemeenten, uitvoering aan een aantal Wvggz-taken. Dit is vastgelegd in een
Dienstverleningsovereenkomst tot en met 31 december 2024. Uiterlijk 31 december 2023 besluiten gemeenten hoe ze de Wvggz-taken willen beleggen per 1 januari 2025.
- Wij verstrekken subsidie aan de EHBO's. Dit zijn gratis cursussen voor inwoners. Daarnaast werken we aan een sluitend lokaal netwerk van AED's.
Vastgesteld beleid
- Gezondheidsbeleid 2018.
- Plan van aanpak GALA .